• Start
  • Organisatie
  • Organisatie
  • Wat is Winter Guard?

Wat is Winter Guard?

Winter Guard is een aantal jaren geleden uit Amerika over komen waaien en wordt ook wel Color Guard genoemd, in principe gaat het om hetzelfde: Color Guard is een zeer enerverende hobby voor jonge mensen. Het is een hobby met hierin alle facetten van spel, dans, competitie, conditie, discipline , choreografie en een flinke dosis sportiviteit. Color Guard wordt beoefend door mensen die houden van de combinatie spanning, inspanning en ontspanning. Het dansen, bewegen en het maken van de choreografie horen bij de ontspanning, de trainingen hiervoor bij de inspanning en de onderlinge wedstrijden bij de spanning.

Een Color Guard is van oorsprong een showformatie die zomers -als onderdeel van een showkorps- de choreografie/ show verrijkt, door muziek weer te geven met vlaggen, rifles, linten en andere kleurrijke attributen. Later is aan deze "tak van sport" een extra dimensie toegevoegd door als Color Guard ook indoor een choreografie/show te creeren op eigen mechanische muziek. Een Winter Guard is een Color Guard die deelneemt aan de Winter Guard competitie van de sectie Color Guard Nederland. Een Winter Guard bestaat minimaal uit 5 en ten hoogste uit 30 leden.

Iedere winter wordt er door Color Guard Nederland een Winter Guard competitie georganiseerd. Deze wedstrijden worden gehouden van januari t/m maart en worden afgesloten met de Nederlandse kampioenschappen (eind maart). De wedstrijden worden gehouden in grote sporthallen. Alle Winter Guard shows worden tijdens een contest bejureerd door 5 juryleden die vooral letten op het totale programma, de individuele (dans)bewegingen, het materiaalgebruik en de uitvoering in het geheel.

Afdrukken E-mailadres